måndag 2 oktober 2017

Harry Potter i predikan: Ty han vet att hans tid är kort

Predikan från Mikaelidagen 2017 (nedskriven i efterhand) Upp 12:7-12
Texten väcker så många frågor. Har djävulen änglar? Finns det mer än en himmel? Var ligger den/de? Framförallt undrar jag: Hur kan en Gud, som vi beskriver som kärlek och full av nåd tillåta att djävulen störtas ner på jorden?

[Paus]

Jag tror det är en bild, ett försök att förklara all den ondska som finns i den värld där vi lever. För att förklara krig, naturkatastrofer, svält, fattigdom, förtryck och allt annat elände vi möter i våra dagliga liv. Men djävulens tid är kort.

Så vilka är änglarna? Änglar kommer från det grekiska ordet angelos och betyder ”budbärare”. Vilka bud bär de? Jag tänker att de bär bud om Guds kärlek, om stora ting som ska ske. Om hopp i vardagen. När vi talar om skyddsänglar så tänker jag att det är ett uttryck för Guds kärlek, att de när de omger oss förmedlar den kärleken från Gud.

[Paus]

Det finns en berättelse, som min generation, och generationerna efter mig har vuxit upp med, berättelsen om Harry Potter. Den säger mer om vi tror om änglar och deras verksamhet i vår värld.
Redan när Harry föds är han jagad av en ond trollkarl. När han är strax över ett år mördas hans mamma och hans pappa av den här trollkarlen. Harrys mamma mördas medan hon försöker skydda sin son. Harry överlever och växer upp föräldralös. Den kärleken som Harrys mamma visade när hon valde att själv dö i sin sons ställe slöt sig runt Harry som en bubbla. Den skyddade honom, inte mot livets förtretligheter, inte mot att utsättas för mobbning av släktingarna där han växte upp, inte från att bli sårad eller att såra, inte från att vara en alldeles vanlig tonåring som blir sviken och sviker, har problem med auktoriteter och med kärlek, men något grundläggande i honom skyddades och han överlevde.

[paus]

Det var början av berättelsen. I slutet av berättelsen Vet Harry om att han ska dö, han går mot sin död för att rädda sina vänner, för att rädda världen från den onda makten som håller på att ta över den. Han ska offra sig själv. Det är ett motiv vi känner igen, från berättelsen om Jesus. För att världen ska leva. Han står utanför skogen, i mörkret. I sin hand håller han en sten, uppståndelsestenen. Han vänder den i sin hand tre gånger. Plötsligt är han inte ensam i skogen. Runt omkring honom står alla han älskat och förlorat, alla som älskat honom men inte lever längre. Bara Harry kan se dem och de bildar en skyddande ring runt honom. Deras närvaro och kärlek ger Harry mod att gå vidare, att göra det han måste göra. För att världen ska leva.

[Paus]


De dyker upp när vi som mest behöver dem, änglarna. Men vi vet inte alltid att det är änglar, det vet inte de heller för den delen. Jag tror deras främsta uppgift är, förutom att möta os när vi behöver dem, är att ge oss mod att våga leva, våga tro att liv är möjligt i vår fantastiska förbannade värld. De ska bära Guds kärlek till oss och omsluta oss så att det finns något i oss som inte skadas. Mikael, som i epistel texten kämpade mot draken, hans namn betyder ”Vem är som Gud?”, Vem är som Gud? En dag ska Gud segra över ondskan än gång för alla, inget lidande och ingen smärta ska finnas mer och Gud ska bli allt i alla. Till dess får vi streta på, försöka skapa en himmel på jorden, lite i taget. Ta emot den hand som räcks oss och räcka den till andra när de är i nöd. Det varar inte för evigt, ty djävulen vet att hans tid är kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar